Försäkra bilen

Om du ska försäkra bilen och har en så kallade entusiastbil, dvs. en personbil för privat bruk av äldre modell men i gott skick, kan det vara en dålig ide att försäkra bilen hos vilket försäkringsbolag som helst. Alla försäkringsbolag har nämligen inte tillräckligt bra koll på entusiastbilar för att din försäkring ska täcka allt det viktiga, utan det är vanligt att försäkringsbolagen ser dessa bilar som gamla bilar helt enkelt, med ett mycket lågt värde, men det stämmer ju förstås inte, vilket de allra flesta entusiastbilars ägare förstås vet om.

Detta betyder dock inte att du nödvändigtvis måste vara underförsäkrad om du har en entusiastbil, för det finns även specialanpassade försäkringar för just entusiastbilar som man kan teckna för att få ett mer passande försäkringsskydd.

Vilka krav ställs då på entusiastbilar om man vill teckna en sådan specialförsäkring för att försäkra bilen?

I regel måste bilen vara i gott skick, samt även ha ett historiskt värde. Det finns dock inget krav på att man måste använda bilen under hela året, utan bara att den är mer värdefull och unik än ”vanliga gamla bilar”, så att säga. Dessutom kan det finnas begränsningar gällande hur många mil per år man ”får lov” att köra med bilen för att försäkringen ska gälla, men de flesta entusiastbilägare kör förstås inte så mycket med sina bilar att detta är något problem. Även andra krav kan ställas på bilägaren, som t.ex. :

  • Att bilen måste stå i garage under natten
  • Att bilen inte får användas för att ta sig till och från jobbet
  • Att man har en brandsläckare i bilen
  • Att även den vanliga bruksbilen är försäkrad i samma försäkringsbolag

Det skiljer sig dock ganska mycket gällande hur strikta försäkringsbolagen faktiskt är gällande detta, så för att ta reda på de exakta kraven hos varje försäkringsbolag, rekommenderar vi att du läser deras villkor för deras entusiastbilförsäkring, om de har en sådan, helt enkelt.